Compania Meta, care deține WhatsApp, va permite accesarea aplicației în țările în care aceasta este restricționată, precum Iran sau Siria. Accesul se face prin intermediul unui server proxy, care funcționează ca un intermediar între utilizatori și serviciu, pentru ocolirea instrumentelor de restricție și cenzură.

WhatsApp arată pe blogul său: “Alegând un server proxy, vă puteți conecta la WhatsApp prin intermediul unor servere configurate de voluntari și organizații din întreaga lume care oferă sprijin pentru comunicarea liberă între persoane”.

În comunicatul de presă, serviciul a precizat că suportul pentru proxy este disponibil prin intermediul celui mai recent update al aplicației. Echipa s-a angajat să facă “orice” în limita capacității tehnice pentru a menține serviciul accesibil: “Întreruperile care au avut loc în Iran luni în șir, încalcă drepturile omului și blochează accesul persoanelor la primirea ajutorului de urgență”.

Reuters amintește că autoritățile de la Teheran au restricționat accesul la WhatsApp și Instagram, în contextul protestelor izbucnite după moartea Mashei Amini, în septembrie anul trecut. Cetățenii iranieni au reușit să folosească WhatsApp prin VPN (rețele private virtuale).

Surse alternative: Blog WhatsApp, Reuters

Foto: Meta, Marcel De Grijs | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday