Conform CNN, multe state din Europa au înregistrat în ziua de Anul Nou cea mai mare temperatură a perioadei, de când se efectuează măsurători. În Franța, în ultima zi a anului a fost cu peste 8 grade Celsius mai cald față de media temperaturilor înregistrate între 1990 și 2020.

Franța este o destinație frecventată de iubitorii sporturilor de iarnă care își petrec adesea vacanțele din sezonul rece în Alpi. Însă anul acesta, turiștii povestesc dezamăgiți că nu au putut schia, unii dintre ei decizând chiar să își anuleze concediile. Laurent Reynaud, director la Domaines Skiables de France, organismul național care reprezintă stațiunile de schi, a declarat pentru CNN că jumătate din cele 7.500 de pârtii de schi din Franța sunt în prezent închise, din cauza “lipsei zăpezii și a ploilor abundente”. 

Tot din cauza temperaturilor foarte ridicate, nu au putut fi folosite nici tunurile de zăpadă artificială. De altfel, astfel de dispozitive au efecte negative asupra mediului, fiind totodată și costisitoare întrucât folosesc cantități mari de apă și electricitate. De asemenea, și celelalte state din vestul Europei care au stațiuni montane la altitudini mai joase de 2.500 de metri le-au închis în această perioadă din cauza temperaturilor record înregistrate. Unele stațiuni s-au adaptat însă schimbărilor climatice și au început să închirieze biciclete în loc de echipamente de schi.

Managerii explică însă că o astfel de schimbare de strategie nu este posibilă peste tot. În anumite zone a nins, ceea ce face imposibile plimbările cu bicicleta. Totuși, stratul de zăpadă subțire nu permite nici desfășurarea sporturilor de iarnă. Meteorologii spun totuși că zilele următoare va începe să ningă, însă pe termen lung, experții avertizează că situația va deveni și mai îngrijorătoare.

În Pirinei, doar una dintre cele trei stațiuni de schi de aici a fost deschisă în decembrie. În Alpii elvețieni, un localnic relatează că managerii de pârtii au închis stațiunile de la altitudini mai joase în încercarea de a păstra zăpadă pentru Crăciun și Anul Nou, însă aceasta s-a topit complet. Experții sunt de părere că în viitor, creșterea temperaturilor cauzată de schimbările climatice îi va determina pe pasionații sporturilor de iarnă să se orienteze spre stațiuni aflate la altitudini mai mari, ceea ce va duce însă și la costuri mai ridicate.

Sursa: CNN

Foto: Nikolai Sorokin | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday