Update 2: Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a sugerat că eforturile depuse de militarii ruși în Ucraina, la care se adaugă oboseala celor peste zece luni de război, l-au determinat pe Vladimir Putin, președintele Rusiei, să propună un armistițiu de 36 de ore cu ocazia Crăciunului Ortodox pe rit vechi.

Biden crede că Putin “încearcă să găsească niște oxigen”, potrivit Reuters. Liderul american a adăugat: “Sunt reticent să răspund la tot ce spune Putin. Mi s-a părut interesant faptul că a fost dispus să bombardeze spitale, grădinițe biserici… pe 25 decembrie și de Anul Nou”.

Update 1: Ucraina condiționează armistițiul propus de Rusia pentru sărbătorirea Crăciunului de eliberarea teritoriilor ocupate. Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis într-un mesaj pe Twitter că “Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate. Abia atunci va avea un <armistițiu temporar>”.

Știrea inițială: Potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului citat de presa rusă, Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus al Apărării să oprească toate ostilitățile începând de vineri de la prânz, până duminică seara, “la apelul Înaltpreasfințitului Patriah Kirill”, în contextul în care mulți creștini ortodocși, inclusiv cei care trăiesc în Rusia și Ucraina, sărbătoresc Crăciunul în perioada 6-7 ianuarie.

Ținând cont de faptul că un număr mare de cetățeni ortodocși trăiesc în zonele ostilităților, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterii lui Hristos”, se specifică în documentul transmis de Rusia.

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a cerut anterior Rusiei și Ucrainei un armistițiu de Crăciun. Kievul i-a transmis printr-un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, că Biserica Ortodoxă Rusă incită la “uciderea în masă” a ucrainenilor și la militarizarea Rusiei: “Cererea Bisericii Ortodoxe Ruse despre <Armistițiul de Crăciun> este o capcană cinică și un element de propagandă”. Totuși, oficialii ucraineni nu au emis o reacție și după ordinul lui Putin.

Dacă armistițiul va respectat, va fi pentru prima dată când va avea loc o încetare a focului în războiul din Ucraina. Rușii au efectuat atacuri în Ucraina inclusiv în ziua de 25 decembrie şi în Ajun, în ciuda apelului de încetare a focului din partea Kievului.

Surse alternative: DW, Reuters, Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday