Vremea caldă din Europa și valul de Covid din China sunt cele care ieftinesc hidrocarburile.

Prețul țițeiului european (Brent) a atins 77 de dolari pe baril, pierzând -10% după primele două ședințe de tranzacționare din acest an. Joi dimineață, a revenit ușor spre 80 de dolari pe piețele asiatice. Țițeiul european a mai fost la aceste niveluri, specifice perioadei de dinainte de începerea războiului din Ucraina acum o lună, dar a crescut apoi până la peste 86 de dolari pe baril. Acum pare să se stabilizeze la sub 80 de dolari, în condițiile în care valul Covid din China pare a amenința serios relansarea producției industriale a acesteia, la început de 2023.

Între timp, rapoartele arată că stocurile de țiței din SUA s-au extins cu 3,3 milioane de barili săptămâna trecută, iar producția de petrol a OPEC a crescut în decembrie, în ciuda acordului statelor exportatoare de petrol de a reduce producția.

Și prețurile gazelor naturale europene își continuă declinul, pe fondul stabilizării fluxurilor de gaze lichefiate (GNL), a rezervelor foarte mari făcute de țările europene, dar mai ales a vremii neobișnuit de calde de pe continentul european.

Sursa datelor: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday