Reuters amintește în cadrul unei analize că, în urmă cu șase luni, Papa Francisc a răspuns speculațiilor conform cărora ar fi fost pe cale să se retragă din funcția de papă pe fondul problemelor de sănătate, spunând: “Nu m-am gândit niciodată la asta”. De asemenea, a negat că ar avea cancer. Totuși, Reuters arată că în acel moment ar fi fost imposibil pentru actualul papă să renunțe le pontificat întrucât exista deja un papă la pensie.

Moartea de sâmbătă a lui Benedict, a creat însă posibilitatea ca Papa Francis să se retragă. Benedict a devenit în 2013 primul papă din ultimii 600 de ani, care a demisionat din scaunul pontifical în loc să își mențină funcția până la finalul vieții, așa cum se obișnuia. Reuters explică însă că datorită creșterii duratei de viață pensionarea pontifilor va deveni o practică tot mai des utilizată. În acest context, este posibil ca Vaticanul să fie nevoit să stabilească o serie de practici de aplicat.

De altfel, au existat deja cereri din partea liderilor Bisericii în legătură cu reglementarea rolului pe care foștii pontifi îl au. Aceștia au argumentat că existența a “două persoane îmbrăcate în alb la Vatican” ar putea crea confuzie. Academicieni de la Universitatea Bologna din Italia, care au studiat problema, sunt de părere că Biserica nu poate risca apariția unei astfel de confuzii și propun un set de reguli care să se adauge celor existente și care să asigure neimplicarea fostului papă în deciziile succesorului său.

Papa Francisc are acum 86 de ani, cu un an mai mult decât avea Papa Benedict în momentul în care s-a pensionat. Cu toate acestea, Reuters scrie că în afară de nevoia de a folosi un baston și un scaun cu rotile nu dă semne că ar suferi de vreo afecțiune. Mai mult, acesta are planificate o serie de călătorii. Luna aceasta Papa Francis va pleca în Africa, iar în august în Portugalia.

Papa Francisc a declarat însă că dacă sănătatea sa fizică sau mentală îl va împiedica în vreun fel să conducă Biserica Catolică, ce are 1,3 miliarde de membri, nu va ezita să iasă la pensie. Legea bisericii îi permite unui papă să se pensioneze doar dacă decizia vine voluntar și nu în urma unor presiuni externe. Această regulă a fost stabilită cu secole în urmă, atunci când diverse state europene exercitau presiune asupra papalității.

Analiza integrală pe Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday