Aeronava F-117 Nighthawk a zburat pentru prima dată la începutul anilor 1980 și a fost primul avion “invizibil” al Armatei SUA. Aeronava a fost retrasă oficial în urmă cu 15 ani, scrie Insider, dar este încă folosită pentru antrenamentul piloților americani, în cadrul unor exerciții de interceptare a avioanelor și a rachetelor de croazieră inamice.

Acum, mai explică publicația americană, Forțele Aeriene ale SUA urmăresc să mențină operaționale unele dintre aeronavele Nighthawk cel puțin până în 2034. În acest sens, toamna trecută, Armata americană a lansat un apel către mai multe companii, în vederea semnării unui potențial contract pentru furnizarea de servicii de mentenanță pentru aeronavele F-117, începând din 2024. 

Insider mai arată că Forțele Aeriene ale SUA au cerut de la companiile interesate, în primul rând, servicii de mentenanță și logistică pentru aeronavele F-117A care efectuează “operațiuni de zbor limitate” la Tonopah, instalația militară restricționată a Pentagonului, cunoscută și sub denumirea de Zona 52. În același timp, Armata Americană mai cere companiilor interesate să demilitarizeze surplusul de aeronave pentru situația în care acestea vor fi vândute muzeelor.

În ceea ce privește serviciile de mentenanță, Forțele Aeriene ale SUA caută în special să asigure funcționalitatea tehnologiei “stealth”. În acest moment, Armata SUA deține 45 astfel de aeronave, dintre care cel puțin 10 vor fi transferate către muzee.

Aeronava F-117 a fost dezvoltată în anii 1970, de compania Lockheed Martin. Forma avionului a fost în așa fel proiectată pentru ca aeronava să nu apară pe radare, de unde și denumirea de avion “invizibil”. F-117 Nighthawk a devenit, în 1999, primul avion “invizibil” doborât în luptă. Doar 59 de astfel de aeronave au fost construite, plus cinci prototipuri, dar Forțele Aeriene americane au decis să retragă avionul pentru a face loc unei noi generații, F-22, F-35 și bombardierul B-21 Raider. Acesta din urmă a fost prezentat în decembrie, costă aproximativ 750 de milioane de dolari bucata și este capabil să transporte încărcătură nucleară chiar și fără echipaj la bord. 

Sursa: Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday