Publicația americană arată cum războiul din Ucraina a transformat Constanța, “un avanpost adormit al NATO, cunoscut anterior mai mult ca o strație de tranzit a trupelor spre și dinspre Afganistan”, într-un avertisment pentru Moscova. Soldații Diviziei 101 Aeropurtate a US Army, adusă pentru prima dată în Europa după Al Doilea Război mondial, “se antrenează, mănâncă și dorm la o distanță pe care o rachetă lansată din Crimeea ar parcurge-o doar în șapte minute”.

NY Times arată că, deși nu aici ci în Polonia și în Țările Baltice se află grosul trupelor americane, desfășurarea acestora atât de aproape de linia frontului are misiunea de a transmite un avertisment pentru Moscova, ca parte a angajamentului președintelui Biden de a apăra “fiecare centimetru din teritoriul NATO”.

Publicația americană mai arată că “ceva mai la nord (probabil în poligonul Smârdan din jud Galați – nr), la doar câteva mile de granița cu Ucraina, soldații americani din Divizia 101, trag cu artilerie, lansează atacuri cu elicoptere și sapă tranșee, într-un scenariu asemănător celui de pe frontul din Herson”.

Susținătorii menținerii unei prezențe puternice în Europa de Est au arătat că invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 este o dovadă că SUA și aliații săi din NATO nu au făcut suficient pentru a descuraja Moscova, mai arată NY Times, care apoi o intervievează pe sergentul major Vitalia Sanders, o americancă originară din Ucraina și care acum conduce un batalion de la baza Mihail Kogalniceanu. Emigrată în SUA la 12 ani, doamna Sanders a fost ultima dată în Ucraina în 2005, dar fratele său încă este acolo. Deși este un veteran al conflictelor din Afghanistan și Kuweit, pentru ea războiul din Ucraina este unul foarte personal: “Dorința mea de a lupta este stimulată de faptul că sunt aici, atât de aproape de casă. Sper să transmit și soldaților această energie, pentru că toți trebuie să conștientizeze cât de importantă este această misiune pentru toată lumea”.

Dar New York Times mai observă că planificatorii militari ai SUA folosesc exercițiile de apărare a coastelor românești ale Mării Negre și pentru o situație în care China ar invada Taiwan.

“Aveți șansa de a vă antrena și de a opera chiar pe terenul pe care într-o zi s-ar putea să trebuiască să-l apărați”, le-a spus soldaților săi generalul Joseph McGee, comandantul Diviziei 101 Aeropurtate.

În România sunt aproximativ 4.000 de soldați americani, față de cei peste 12 mii trimiși în alte state europene din NATO, unde se desfășoară inclusiv instruirea militarilor ucraineni pentru utilizare armamentului avansat transferat Ucrainei.

Reportajul integral pe The NY Times

Foto: Inquam Photos / George Calin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday