Dronele rusești (de fabricație iraniană) au vizat, luni, la primele ore, infrastructura energetică din capitala Ucrainei și din zonele învecinate, provocând unele întreruperi de curent, potrivit oficialilor ucraineni, citați de Reuters. Până la ora 3.00 locală, cel puțin 20 de drone fuseseră doborâte de apărarea antiaeriană numai deasupra regiunii Kiev, iar alte nouă au fost interceptate în regiunile Zaporijie și Dnipropetrovsk. Cu o noapte înainte, de Revelion, forțele ucrainene au doborât 45 de drone Shahed, lansate de Rusia.

Duminică seara, Armata Ucraineană a anunțat că a reușit să lovească o concentrare de forțe (o unitate) militare rusești de lângă orașul Donețk, dar este posibil ca atacul să fi avut loc cu o zi înainte. De asemenea, azi-noapte ucrainenii au lovit infrastructura din orașul rusesc Briansk (la NV de Cernihiv).

Kirilo Budanov, șeful GUR – serviciul militar de informații ucrainene, a declarat că rușii au redus numărul de rachete lansate în timpul atacurilor aeriene, iar până în martie, stocurile Federației Ruse vor ajunge într-o situație critică. De exemplu, în atacul de azi-noapte a fost folosită o singură rachetă ghidată Kh-59. În timpul atacurilor aeriene rușii trag frecvent și cu rachete vechi fără încărcătură, menite să ofere ținte false apărării antiaeriene, dar și cu rachete S-300, antiaeriene, care au precizie mică atunci când sunt folosite în atacuri sol-sol. Dronele de fabricație iraniană, rebotezate de ruși Geran 2, sunt mult mai ieftine decât rachetele de croazieră, dar sunt și mai ușor de interceptat.

Ucrainenii evaluează că Rusia nu ar mai avea aproape deloc stocuri de rachete sol-sol Iskander, iar cele de rachete ghidate de aviație (Kh-X) mai permit doar unul sau două atacuri masive de 100-120 de rachete, așa cum a desfășurat în ultimele zile Armata Rusă.

Surse: Reuters, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday