Înainte de a face predicțiile lor pentru 2023, reputații analiști ai celui mai important cotidian financiar european recunosc că acum un an au greșit atunci când au prezis că Putin nu va invada Ucraina. De asemenea, nu au putut anticipa căderea acțiunilor Tesla, provocată parțial de “escapada” lui Musk la Twitter, au considerat în mod greșit că, în SUA, democrații vor pierde controlul Senatului și că, după Omicron, o altă variantă mai periculoasă de coronavirus va apărea undeva în lume.

Marile întrebări pentru 2023 și răspunsurile argumentate ale analiștilor Financial Times sunt următoarele:

1. Va exista o încetare a focului în războiul Rusiei în Ucraina?

“Nu. Condițiile pentru o încetare de durată a focului, ca să nu mai vorbim de un acord formal de pace, este puțin probabil să fie îndeplinite în 2023”. Înghețarea pozițiilor actuale nu ar satisface nici Rusia și nici Ucraina. Pe de o parte Putin nu a reușit să spargă independența Ucrainei și un acord de încetare a focului nici măcar nu i-ar aduce controlul deplin al celor patru regiuni pe care le-a anexat în septembrie. De partea cealaltă, Volodimir Zelenski nu poate accepta o încetare a focului care să lase Ucraina fără teritoriul invadat de ruși, dar recuperarea acelui teritoriu ar necesita arme pe care Vestul pare să nu vrea să le furnizeze Ucrainei. Kremlinul încearcă să-și regrupeze armata și să-și pregătească poporul pentru un război de durată. Cel mai probabil conflictul va fi unul de uzură și de durată.

2. Vor fi pene de curent în Europa?

“Da. S-ar putea întâmpla chiar înainte de luna aprilie 2023, dacă vremea va fi suficient de rece. Iarna viitoare este însă o provocare și mai mare”. Deși depozitele de gaze sunt acum aproape pline, reumplerea lor în primăvară va fi dificilă. În 2022, fluxurile de gaze rusești au rămas în mare parte intacte până în iunie, dar în primăvara 2023 vor fi aproape de zero. Gazele naturale lichefiate (GNL) vor trebui să acopere deficitul, iar Europa poate reporni unele centrale pe cărbune, dar sistemul energetic se tensionează de 18 luni și riscul ca ceva să cedeze este în creștere.

3. Va invada China Taiwanul în 2023?

“Nu. Xi Jinping ar putea decide într-o zi să atace sau să blocheze Taiwan, dar probabil nu în 2023. O invazie ar fi un pariu colosal. Dacă ar merge prost, Xi ar putea ajunge în război cu SUA, ar putea pierde puterea sau ar putea afecta definitiv perspectivele țării sale”. O blocada este mult mai probabilă, căci ar exercita o presiune uriașă asupra Taiwanului să dea înapoi și ar provoca SUA să tragă primul foc într-un eventual război. Dar chiar și asta ar presupune riscuri uriașe pentru China. Este puțin probabil ca Xi să-și încerce șansele, cu excepția cazului în care ar fi convins că Taiwanul îi scapă definitiv din mână. Alegerile prezidențiale din Taiwan din 2024 ar putea fi următorul punct de cotitură și o posibilă nouă criză cu China. Într-un răspuns la o întrebare separată, analiștii FT arată că în 2023 China va reveni la o creștere economică de peste 5%.

4. Va depăși temperatura medie globală pragul de creștere cu +1,5 C față de era industrială?

“Nu, nu în 2023, dar s-ar putea în 2024”. Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 C, pe mediile multianuale dintre 2011-2020 față de finalul secolului XIX. Emisiile sunt la niveluri record, iar oamenii de știință spun că există o șansă de 50% ca temperatura medie globală să atingă temporar pragul de +1,5 C, în cel puțin un an, între 2022 și 2026.

Despre scena politică, FT anticipează că în 2023 Rishi Sunak va rămâne prim-ministru în UK, Joe Biden își va anunța candidatura pentru un nou mandat la președinția SUA, iar Donald Trump va fi pus sub acuzare, fie pentru evenimentele din 6 ianuarie 2021, fie pentru presiunile făcute pentru “găsirea de voturi” care să întoarcă rezultatul alegerilor din 2020, fie pentru documentele secrete de la Mar-a-Lago, fie pentru o fraudă fiscală a Organizației Trump.

Despre lumea finaciară globală, analiștii FT anticipează că Banca Centrală a SUA nu va inversa trendul de creștere al dobânzilor, în ciuda faptului că majoritatea analiștilor din piețe tind să creadă acest lucru. De asemenea, se așteaptă ca dobânda de referință în Zona Euro să ajungă la un nivel mai mare decât așteptările piețelor. Deși vorbesc despre “iminența unor recesiuni”, analiștii FT se mulțumesc să prezică doar faptul că bursele americane vor continua să scadă. Sunt așteptate alte falimente ale unor platforme Crypto, iar în zona media, Twitter va supraviețui, iar companiile de streaming nu vor fi scoase la vânzare, nici nu vor fuziona între ele.

Analiza intergrală pe Financial Times

Foto: Niall Wiggan | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday