Banca Națională a publicat noua valoare a Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), în funcție de care se calculează dobânzile în următorul trimestru la creditele acordate de bănci după mai 2019. Analiștii au estimat încă de zilele trecute că indicele va urca la 5,7%, însă valoarea oficială a fost anunțată astăzi.

Astfel, IRCC a crescut la 5,71% în trimestrul III, de la 4,06% în trimestrul II și de la 2.65% în primul trimestru. Este însă mai scăzut decât nivelul actual al ROBOR, situat la 7,57%.

IRCC a înlocuit ROBOR la calcul creditelor noi acordate de bănci din mai 2019. Este aplicat cu o întârziere de un trimestru de la momentul calculării. Astfel, referința valabilă în ianuarie – martie (2023) este calculată pe baza datelor din iulie – septembrie (2022). Acest indice se calculează ca medie aritmetica a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din ultimul trimestru si este aplicat de instituțiile de credit pentru trimestrul următor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday