Comandamentul Indo-Pacific al SUA a transmis într-un comunicat de presă că incidentul a avut loc săptămâna trecută, dar a fost raportat abia astăzi: “Pe 21 decembrie, un pilot al unul avion de vânătoare J-11 al Armatei Chinei a efectuat o manevră periculoasă în timpul interceptării unei aeronave RC-135 a Forțelor Aeriene ale SUA, care desfășura în mod legal operațiuni de rutină peste Marea Chinei de Sud, în spaţiul aerian internaţional. Pilotul chinez a efectuat o manevră nesigură zburând în fața și la o distanță de 20 de picioare [6 metri] de botul aeronavei RC-135, forțând RC-135 să efectueze manevre pentru a evita o coliziune”.

SUA au afirmat că incidentul demonstrează un comportament din ce în ce mai periculos al aeronavelor militare chineze. Într-o întâlnire cu omologul său chinez din noiembrie, secretarul american al apărării Lloyd Austin, a ridicat problema îmbunătățirii comunicațiilor de criză, în contextul în care aeronavele chineze devin din ce în ce mai agresive.

În iulie, departamentul de apărare al Australiei a transmis că o aeronavă de vânătoare chineză a interceptat în mod periculos un avion de supraveghere militară australian, în regiunea Mării Chinei de Sud, în luna mai. Potrivit Australiei, avionul chinez a zburat foarte aproape în fața aeronavei RAAF și a eliberat bucăți mici de aluminiu care au fost ingerate în motorul aeronavei australiene.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA este dedicat unei regiuni Indo-Pacifice libere și deschise și va continua să zboare, să navigheze și să opereze pe mare și în spațiul aerian internațional, ținând cont de siguranța tuturor navelor și aeronavelor, conform dreptului internațional. Ne așteptăm ca toate țările din regiunea Indo-Pacific să utilizeze spațiul aerian internațional în siguranță și în conformitate cu legislația internațională, a mai transmis Armata SUA. 

Surse alternative: Comandamentul Indo-Pacific al SUA, Reuters

Sursa foto: Tanaonte | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday