Procurorii arată că începând cu luna ianuarie 2014 și până în luna februarie 2022, pe raza orașului Titu, s-a constituit și a funcționat un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism, camătă și șantaj. Membrii grupării racolau femei pe care le transportau în afară țării în vederea practicării prostituției.

Comunicatul integral:

Prin rechizitoriul din data de 22.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița au dispus trimiterea în judecată a 38 inculpaţi, dintre care 22 sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, proxenetism, camătă, șantaj și trafic de persoane.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna ianuarie 2014 și până în luna februarie 2022, pe raza orașului Titu, județul Dâmbovița, s-a constituit și a funcționat un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism, camătă și șantaj.

Astfel, sub protecția liderului rețelei, membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de proxenetism, recrutând persoane din zona de domiciliu, pe care le-au transportat în afară țării în vederea practicării prostituției, activitate care a fost înlesnită inclusiv prin asigurarea unor locuri de cazare, în special în Germania, dar și în Marea Britanie și Spania.

Este de precizat faptul că la debutul activității infracționale, persoanele au fost transportate în vederea practicării prostituției pe teritoriul Germaniei (membrii grupării fiind stabiliți mai ales în orașele Oberhausen, Dortmund și Essen), însă, ulterior, o parte dintre membrii grupului s-au ”mutat” în Marea Britanie, fără a ieși însă din sfera de ”influență” a liderului grupului infracțional organizat. Sumele de bani obținute ca urmare a practicării prostituției de un număr de 57 de persoane au fost însușite de către membrii grupului infracțional organizat, în perioada de referință fiind identificate transferuri în cuantum de aproximativ 840.000 de euro și 57.000 de lire sterline expediate din afara țării. Parte din veniturile obținute în această modalitate au fost cheltuite de inculpați cu jocurile de noroc.

Cu privire la infracțiunea de camătă s-a reținut că aceasta a reprezentat o ocupație permanentă a unei părți din membrii grupului infracțional organizat, fiind o importantă sursă de venituri ilicite, „dobânzile” percepute ajungând până la 30% pe lună. Activitatea infracțională a adus membrilor grupului importante profituri, generate de numărul de mare al persoanelor care solicitau „împrumuturile” dar și de cuantumul sumelor date cu împrumut, de la câteva sute până la zeci de mii de euro. În situația în care persoanele care luaseră bani cu camătă nu își achitau ”datoriile” în condițiile impuse, membrii grupului infracțional organizat au folosit metode de constrângere a datornicilor pentru a-i determina să le remită diferite sume de bani.

În cursul activității de documentare a fost identificată o victimă a traficului de persoane, reținându-se că unul dintre inculpați a recrutat folosind metoda loverboy o persoană vătămată în scopul exploatării sexuale a acesteia prin obligarea la practicarea prostituției în Germania.

În cauză au fost emise numeroase ordine europene de anchetă transmise cu sprijinul EUROJUST către autoritățile din Germania și Marea Britanie, fiind solicitate și obținute probe privind activitatea infracțională a grupului infracțional organizat.

Prin rechizitoriu s-a solicitat menținerea măsurilor asigurătorii instituite asupra sumelor de 26.500 de euro, 2.300 de lire și 128.300 de lei și obligarea inculpaților la plata sumei de 190.000 lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat aferente fazei de urmărire penală.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday