Coreea de Sud va investi 440 de milioane de dolari pentru a-și dezvolta apărarea împotriva dronelor nord-coreene, după incidentul recent în care astfel de aparate au survolat câteva ore spațiul aerian sud-coreean, fără a fi doborâte.

Cele 440 de milioane de dolari au fost alocate de ministerul sud-coreean pentru a finanța patru proiecte care vizează consolidarea capacităților armatei de a preveni și de a doborî dronele nord-coreene. Printre proiectele analizate se numără implementarea unui sistem de laser aeropurtat capabil să distrugă dronele de dimensiuni mici ale Coreei de Nord și un sistem de bruiaj pentru a neutraliza conexiunea acestor dispozitive. De asemenea, armata va crea și o unitate suplimentară de drone. 

Programul de arme cu laser este în fază de testare și va fi demarat în 2027. Sistemul de bruiaj de tip «soft kill» ne-ar îmbunătăți capacitatea de răspuns împotriva dispozitivelor aeriene de dimensiuni reduse, a transmis Ministerul Apărării din Coreea de Sud, într-un comunicat.

Anunțul investiției vine pe fondul evenimentului de luni, când Coreea de Sud a mobilizat avioane de luptă și a tras focuri de avertisment după ce cinci drone nord-coreene au intrat în spațiul său aerian, fără însă a fi doborâte. Armata de la Seul și-a cerut apoi scuze pentru că nu a reușit să doboare dronele, care au survolat timp de cinci ore spațiul aerian al țării.

Ca parte a eforturilor de a contracara amenințările nucleare din partea Coreei de Nord, ministerul sud-coreean urmărește să achiziționeze mai multe avioane “invizibile”, motivând că aeronavele ar spori capacitățile armatei de a lovi, în timp real, ținte în mișcare. Guvernul va asigura, de asemenea, achiziționarea unor submarine capabile de a lansa rachete balistice și va accelera dezvoltarea sistemelor de interceptare a rachetelor. 

În total, Ministerul Apărării de la Seul va aloca 261 de miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a combate agresiunile din partea țării vecine și pentru a răspunde eficient la un eventual atac. 

Sursa: Reuters

Sursa foto: Jarretera | Dreamstime.com

Folosim cookies