Prețul gazelor naturale a intrat sub 80 de euro/MWh pe piața olandeză, care este considerată referința europeană pentru acestea.

În ultima săptămână, prețul mediu a scăzut rapid de la peste 110 euro/MWh pe 19 decembrie. Pe 7 decembrie, cotația era de 150 de euro/MWh, aproape dublă față de cea de azi. Este cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni, gazele naturale tranzacționându-se acum la nivelul din 22 februarie, cu două zile înainte de debutul conflictului din Ucraina.

Analiștii cred că atât ampla aprovizionare a țărilor europene, care au făcut stocuri masive, inclusiv cu gaze lichefiate aduse pe mare, cât și temperaturile peste medie din această iarnă, au contribuit la această evoluție. De asemenea, creșterea producției de energie electrică din centralele eoliene a atenuat îngrijorările legate de aprovizionarea cu gaze. Unitățile de depozitare din Germania sunt acum la un nivel de 88%, iar media de încărcare a depozitelor de gaze din UE este la un nivel de 83%.

La începutul lunii decembrie, țările UE au decis impunerea unui mecanism de plafonare a prețurilor de achiziție a gazelor naturale la 180 de euro/MWh, dar acesta va intra în vigoare abia din februarie 2023. În decursul acestui an, prețul gazelor naturale a atins un nivel record de 350 de euro/MWh, în luna august.

Sursa datelor: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday