Rusia a publicat marți decretul semnat de Putin prin care interzice furnizarea de petrol și produse petroliere națiunilor care au decis la începutul lunii decembrie plafonarea prețului pentru țiței și produse derivate, care provin din Rusia sau sunt exportate din Rusia, la 60 de dolari pe baril.

Potrivit Kremlinului, măsura interzicerii exporturilor de petrol intră în vigoare la 1 februarie 2023 și se aplică până la 1 iulie 2023, iar pentru produsele petroliere, data urmează să fie stabilită ulterior de guvernul rus. Decretul include însă și o clauză care îi permite lui Putin să anuleze interdicția “în cazuri speciale”.

La inițiativa G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, UK și SUA), UE și Australia au convenit luna aceasta să plafoneze prețul țițeiului rusesc, începând cu 5 decembrie, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. La scurt timp, Moscova a reacționat și a transmis că nu va accepta plafonul.

Documentul publicat azi de Rusia a fost prezentat ca un răspuns direct în legătură cu acțiunile neprietenoase și contrare dreptului internațional ale Statelor Unite și ale statelor străine și organizațiilor internaționale care li s-au alăturat“. 

Specialiștii cred că plafonarea prețului țițeiului și a produselor petroliere nu va avea un impact masiv asupra veniturilor Moscovei, care finanțează războiul din Ucraina cu sume considerabile.

Surse: TASS, Reuters

Foto: Michal Bednarek | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday