Persoana în cauză, cunoscută sub numele de Carsten L., angajat al Serviciului German de Informații Externe (BND) ar fi deținut informații secrete cu privire la războiul din Ucraina de la agenția de informații GCHQ din Marea Britanie și de la Agenția de Securitate Națională (NSA) din SUA. 

Portalul de știri Focus Online scrie că una dintre responsabilitățile agentului a fost analizarea informațiilor obținute din interceptări ale convorbirilor telefonice. Acesta avea, de asemenea, acces la informațiile obținute prin aceeași metodă de serviciile de informații occidentale, precum cele din Marea Britanie și din SUA. Cetățeanul german a fost arestat săptămâna trecută și este acum cercetat.

BND suspectează acum că angajatul său a fost șantajat pentru a acționa în interesul Moscovei. În cazul în care ipoteza agenției germane este adevărată, recrutarea de către Rusia a unui agent occidental ar reprezenta o problemă pentru serviciile de informații din Occident.

“Agentul este suspectat de trădare. În 2022, acesta a transmis serviciilor de informații ruse date pe care le-a obținut în cursul activităților sale profesionale”, au explicat procurorii germani.

Wolfgang Kubicki, vicepreședintele partidului FDP din coaliția de guvernare, s-a declarat îngrijorat de faptul că scandalul ar putea afecta relația Serviciului de Informații Externe al Germaniei cu celelalte servicii de informații occidentale, în special cu cele din Marea Britanie și SUA. 

Ultima dată când un angajat al serviciilor secrete germane a fost arestat pentru trădare a fost în 2014, pentru furnizarea unor secrete de stat agenției de spionaj a SUA, CIA. În 2016, a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar episodul a dus la apariția unor neînțelegeri între Berlin și Washington.

Sursa: The Telegraph

Foto: Motortion | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday