După convorbirea cu premierul indian Narendra Modi, preşedintele Volodimir Zelenski a scris pe reţelele de socializare: I-am urat [lui Narendra Modi] o președinție de succes a G20. Am anunțat pe această platformă proiectul de stabilire a păcii și acum contez pe participarea Indiei în ceea ce privește implementarea acestuia”. Mai mult, președintele ucrainean i-a mulţumit premierului indian “pentru ajutorul umanitar și sprijinul acordat în cadrul ONU”. 

În formula ucraineană de pace, prezentată în fața liderilor G20 luna trecută, Volodimir Zelenski a cerut: securitate nucleară, siguranță alimentară, securitate energetică, eliberarea tuturor prizonierilor de război și a persoanelor deportate, respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse și încetarea focului, măsuri împotriva distrugerii mediului (anti-ecocid), prevenirea viitoarelor escaladări și stabilirea sfârșitului războiului.

Guvernul de la New Delhi a transmis într-un comunicat de presă că cei doi lideri au discutat despre oportunitățile de consolidare a cooperării bilaterale. “Prim-ministrul indian a detaliat principalele priorități ale președinției G20, inclusiv acordarea unei importanțe sporite națiunilor în curs de dezvoltare, cu privire la probleme precum securitatea alimentară și energetică”, se arată în comunicatul guvernului indian, preluat de Reuters. Premierul Narendra Modi a reiterat ferm, de asemenea, apelul pentru încetarea imediată a ostilităților din Ucraina și a promis sprijinul Indiei pentru orice fel de efort de stabilire a păcii.

Conversația telefonică dintre cei doi lideri a avut loc în contextul în care India a adoptat o poziție neutră față de războiul din Ucraina, care să îi ofere avantaje atât în relația cu Occidentul, dar și în cea cu Rusia. În septembrie, în cadrul unei întâlniri cu Putin, Narendra Modi a declarat că Era actuală nu trebuie să fie una a războiului, mesaj preluat ulterior în declarația comună  emisă de liderii lumii la summitul G20 din noiembrie.

India a devenit, luna aceasta, al doilea cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, după China, achiziţionând cantități mari de țiței la un preț mult sub plafonul de 60 de dolari convenit de țările occidentale. Conform ministrului de Externe indian, în calitate de al treilea cel mai mare consumator de petrol și gaze din lume şi cu venituri limitate, India trebuie “să-şi asigure resursele”, iar Rusia este “un partener stabil și demonstrat în timp”. 

India rămâne însă dependentă de Kremlin și din cauza nevoii de echipament militar, în contextul tensiunilor în creștere la granița cu China. Simultan, încearcă să se apropie de Occident și să îşi asume un rol de mediator.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday