CNN notează că declarația comună emisă de liderii lumii la summitul G20, prin care condamnă războiul Rusiei în Ucraina, conține o frază pe care comunitatea internațională a mai auzit-o: “Era actuală nu trebuie să fie una a războiului”. Acestea sunt cuvintele premierului indian Narendra Modi, rostite chiar în fața lui Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri din luna septembrie.

Pe măsură ce guvernul de la New Delhi adoptă o poziție neutră, care îi ofere avantaje atât în relația cu Occidentul, dar și în cea cu Rusia, analiștii sunt de părere că Narendra Modi devine un lider mondial “curtat” de toate părțile, fapt ce îi aduce din ce în ce mai mulți susținători pe plan intern și, în același timp, asigură Indiei rolul de putere internațională mediatoare.

Publicațiile din India au reacționat rapid după ce cuvintele lui Modi au fost preluate în declarația comună a liderilor mondiali, susținând că acest lucru confirmă faptul că India a jucat un rol decisiv în medierea diferențelor dintre o Rusie în curs de izolare și SUA, alături de aliații acesteia. Totodată, India va găzdui anul viitor următoarea ediție a summit-ului G20, la New Delhi, cu aproximativ șase luni înainte de alegerile generale.

“Povestea [de pe teritoriul Indiei] este că summitul G20 este folosit ca un mare banner în campania electorală a lui Modi, pentru a arăta că este un mare om de stat la nivel mondial. Iar actuala conducere indiană se vede acum drept o țară puternică, așezată la o masă mare”, a declarat Sushant Singh, membru senior Center for Policy Research din New Delhi, un think tank indian care se concentrează pe politici publice.

Totodată, CNN mai explică faptul că prezența Indiei la summitul G20 a fost umbrită de evenimentele recente. Atât întâlnirea dintre Xi Jinping și Joe Biden, cât și prăbușirea celor două rachete pe teritoriul Poloniei au furat atenția de la activitățile desfășurate de Modi la Bali. Prim-ministrul indian a purtat discuții cu mai mulți lideri mondiali, inclusiv cu noul premier britanic Rishi Sunak, pe teme precum securitatea alimentară, mediul înconjurător, sănătate și redresarea economică. Deși nu a condamnat în mod direct agresiunea lui Putin, Modi s-a ferit să se afle prea mult în preajma Rusiei.

India rămâne însă dependentă de Kremlin din cauza nevoii de echipament militar, în contextul tensiunilor în creștere de granița cu China. Simultan, India a încercat să se apropie de Occident și să ocupe astfel o poziție strategică bună. “Unul dintre modurile în care India a ieșit în evidență la summitul G20 este reprezentat de capacitatea de a interacționa cu toate părțile, cu care nu multe țări se pot lăuda. Este un rol pe care India a reușit să îl îndeplinească între mai mulți antagoniști”.

Analiștii citați de CNN mai cred că limitele guvernului Modi sunt puse la încercare – având în vedere faptul că războiul din Ucraina continuă, mii de civili sunt uciși, economia globală este dominată de haos, iar India încă nu condamnă în mod direct și oficial agresiunile Rusiei. În ciuda popularității sale la nivel național, actualul guvern indian a fost criticat pentru reprimarea libertății de exprimare și politicile discriminatorii față de grupurile minoritare.

Analiză integrală la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday