A doua cea mai mare economie a lumii a renunțat la majoritatea restricțiilor antiepidemice la începutul acestei luni, iar de atunci autoritățile relevante chineze au renunțat la datele privind răspândirea virusului la nivel național. Cu toate acestea, oficialii mai multor orașe și provincii din China au declarat că se înregistrează zeci de mii de cazuri noi de Covid pe zi.

Răspândirea rapidă a virusului i-a făcut pe oameni să stea în case și a perturbat activitatea magazinelor și a restaurantelor. Fabricile și unele companii au fost forțate să își sisteze activitatea sau să reducă producția din cauza numărului în creștere de cazuri de Covid în rândul angajaților.

CNN explică faptul că economia chineză se confrunta deja cu o perioadă dificilă când guvernul comunist de la Beijing a decis să renunțe brusc la politica “zero-Covid”. Spre exemplu, volumul vânzărilor a scăzut în luna noiembrie din cauza carantinei impusă în multe regiuni și districte din China, iar șomajul a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele șase luni.

Odată cu relaxarea restricțiilor antiepidemice, lucrurile nu au revenit însă înapoi la normal, iar economia chineză continuă să suporte efectele politicii extreme. Vânzările de locuințe și autovehicule noi au scăzut în primele săptămâni din decembrie. Producătorii auto au reușit să vândă 946 de mii de vehicule în perioada 1-18 decembrie, cu 15% mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar vânzările de locuințe au scăzut cu până la 44%.

BYD, cel mai mare producător de vehicule electrice din țară, a precizat că trebuie să reducă producția cu până la 3 mii de vehicule pe zi, din cauza crizei de forță de muncă. “Focarul de Covid ne-a afectat grav producția, o treime dintre angajații noștri sunt bolnavi și izolați la domiciliu”, a declarat Lian Yubo, vicepreședintele companiei. Multe fabrici au fost forțate să-și suspende activitatea timp de săptămâni întregi din cauza lipsei de forță de muncă și a cererii în scădere.

Analiștii Capital Economics, compania de cercetare economică cu sediul în Londra, consideră că următoarele câteva săptămâni ar putea fi “cea mai periculoasă perioadă” pentru economia Chinei, în raport cu situația provocată de restricțiile antiepidemice. “Odată cu migrația populației către zonele rurale, înainte de începerea Anului Nou Chinezesc, fiecare district și regiune a țării care nu a raportat încă un număr mare de cazuri de Covid se se confrunta probabil cu această problemă în curând”, au avertizat analiștii.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday