De Crăciun, mii de manifestanţi armeni s-au adunat în principala piaţă din Stepanakert, pentru a cere Azerbaidjanului să deblocheze unicul drum care leagă Nagorno-Karabah de Armenia. Timp de aproape două săptămâni, activiștii azeri au blocat coridorul Lacin, invocând mineritul ilegal din regiune şi faptul că drumul este utilizat pentru a transporta resursele în Armenia.

Liderii politici armeni pretind că regiunea este afectată de o penurie de alimente, medicamente și combustibil, drept consecinţă a blocării coridorului. Mai mult, Erevanul acuză Baku că vrea să provoace o “criză umanitară” .

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut pe 23 decembrie regimului de la Baku să permită libera circulație de-a lungul Coridorului Lacin” într-o convorbire telefonică cu omologul său azer, Ilham Aliyev, iar potrivit părții franceze, Aliyev și-a exprimat intenția de a face acest lucru. Dar biroul de presă al lui Aliyev a transmis că azerii au închis coridorul pe 12 decembrie din motive de mediu, împotriva activităților miniere ilegale din Karabah.

Armenia și Azerbaidjanul au purtat un război de șase săptămâni în toamna anului 2020, rezultat cu 6.500 de victime. Conflictul s-a încheiat cu un armistițiu mediat de Rusia, în urma căruia Erevanul a cedat teritorii pe care le controlase timp de decenii.

Surse alternative: RFE/RL, France 24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday