Într-un interviu difuzat duminică de televiziunea rusă de stat Rossiya 1 și preluat de presa internațională, Putin a transmis că “Suntem pregătiți să negociem cu toți cei implicați [în Ucraina] despre soluții acceptabile, dar asta depinde de ei…nu suntem noi cei care refuză să negocieze, ei sunt”.

Putin a reiterat că acțiunile Moscovei în Ucraina sunt cele corecte, afirmând că Occidentul, condus de SUA, încerca să distrugă Rusia: Cred că acționăm în direcția corectă, ne apărăm interesele naționale, interesele cetățenilor noștri, ale poporului nostru. Și nu avem altă opțiune decât să ne protejăm cetățenii”.

Nu este pentru prima dată când Moscova a transmis că este deschisă negocierilor, dar Kievul și aliații săi consideră că afirmațiile lui Putin sunt un truc pentru a câștiga timp, după o serie de înfrângeri și retrageri ale Rusiei pe câmpul de luptă.

Președintele rus a declarat joi că Moscova “se va strădui” să pună capăt războiului și că aceasta va implica inevitabil “un fel de negocieri pe cale diplomatică”, la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat SUA.

Reamintim că John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat luna aceasta că Putin “a arătat absolut zero interes că ar fi dispus să negocieze. Ba dimpotrivă. Tot ceea ce face el pe pământ și în aer [în Ucraina] indică faptul că este un om care vrea să continue să manifeste violență asupra poporului ucrainean”.

Un consilier al președintelui Zelenski a transmis că Putin trebuie să “revină la realitate” și să recunoască că Rusia nu vrea discuții cu Ucraina.

Surse alternative: Reuters, The Independent

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday