Armata de Eliberare a Chinei a transmis că a desfășurat patrule comune de pregătire pentru conflict și exerciții de atac în jurul Taiwanului, fără însă a specifica locația exactă a manevrelor militare. Acesta este un răspuns hotărât la adresa provocărilor din partea Statelor Unite și Taiwanului, a adăugat purtătorul de cuvânt al Teatrului de Operațiuni din Estul Chinei, Shi Yi.

Ministerul taiwanez al Apărării a precizat, ca răspuns la comunicatul Armatei chineze, că acțiunile Chinei subliniază încă o dată metodele sale de rezolvare a diferențelor prin forță și prin distrugerea păcii și a stabilității regionale. În ceea ce privește colaborarea cu SUA, ministerul taiwanez a precizat că relațiile dintre cele două state contribuie la libertatea, pacea și stabilitatea regiunii Indo-Pacifice iar Taiwanul va continua să își dezvolte armata în conformitate cu nivelul amenințărilor din partea inamicului și cu nevoile naționale de autoapărare. Actele de <<intimidare militară>> ale comuniștilor chinezi au ca scop să ne sperie oamenii, a mai adăugat instituția.

China a organizat, în luna august, exerciții militare cu muniție reală în apele Strâmtorii Taiwan, înaintea vizitei pe insulă a lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a SUA. Beijingul a condamnat sâmbătă decizia Administrației Biden de a majora valoarea pachetului de asistență militară oferit Taiwanului. 

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind parte a Chinei, deși nu l-a guvernat niciodată, iar guvernul taiwanez, ales în mod democratic, respinge revendicările privind suveranitatea Chinei asupra insulei. SUA sunt acum considerate cel mai puternic aliat al guvernului democratic de la Taipei. Președintele Joe Biden a afirmat, în luna septembrie, că SUA vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday