Formația muzicală din Moscova, reprezentată de Maria Alyokhina, Olga Borisova, Diana Burkot și Taso Pletner, a denunțat “regimul terorist” al guvernului Putin și i-a numit pe liderul de la Kremlin, pe oficialii guvernamentali, pe generali și pe propagandiști “criminali de război”. În același timp, au criticat și Occidentul pentru “sponsorizarea” regimului de la Moscova prin importul de gaze și petrol rusesc.

Titlul melodiei, “Mamă, nu te uita la televizor”, face referire la cuvintele unui soldat rus care, capturat de ucraineni, și-a îndemnat familia să nu cadă în plasa propagandei rusești, care promovează “operațiunea specială” din Ucraina drept o “denazificare”. “Mamă, nu sunt naziști aici. Nu te mai uita la televizor”, sunt cuvintele soldatului rus, devenite faimoase în mediul online.

Propaganda rusă otrăvește zilnic inimile oamenilor cu ură. Legea agenților străini este folosită pentru a reduce la tăcere activiștii și jurnaliștii opoziției, pentru a opri activitatea ultimelor organizații independente pentru drepturile omului”, au scris membrii formației feministe.

Grupul de cântărețe a avertizat că banii pe care Kremlinul îi primește de la comunitatea internațională care desfășoară activități de natură comercială cu Rusia “se transformă în sângele ucrainenilor”. Au cerut astfel tuturor țărilor impunerea unui embargou pe importul de petrol și gaze din Rusia, confiscarea activelor din Occident ale oficialilor și oligarhilor ruși și trimiterea în judecată, într-un tribunal internațional, a lui Vladimir Putin, a angajaților guvernului rus care promovează propaganda și a celor care sunt responsabili de genocidul națiunii ucrainene.

Trei dintre fondatoarele formației muzicale din Moscova au fost arestate în 2012 de autoritățile rusești pentru huliganism și au fost închise timp de doi ani după ce au susținut, în Catedrala Hristos Mântuitorul din capitala Rusiei, o demonstrație împotriva lui Vladimir Putin și a politicilor Bisericii Ortodoxe Ruse. 

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday