Zece luni de război în Ucraina. Analizând încetinirea operațiunilor din Donbas, ISW consideră că Armata Rusă a intrat într-o pauză operațională, dar este prea devreme pentru a conchide că ofensiva acesteia a culminat. Putin pare a se pregăti să confiște averile unora dintre oligarhii ruși.

Avansul forțelor ruse în zona orașului Bakhmut a încetinit în ultimele zile, deși este prea devreme pentru a evalua dacă ofensiva rusă de capturare a lui Bakhmut a culminat, arată ISW în analiza sa de Crăciun, după exact zece luni de la debutul războiului. Analiștii ruși recunosc că operațiunile de încercuire a orașului, pe care Rusia încearcă să îl cucerească de cinci luni, bat pasul pe loc, ba chiar forțele ucrainene au împins elemente ale Grupului Wagner pe pozițiile pe care le dețineau cu câteva zile în urmă.

Anterior, mai multe surse ucrainene au susținut că rușii au fost împinși dincolo de periferia estică a orașului Bakhmut, încă din 21 decembrie. ISW evaluează că în ultimele două luni la un loc, Armata Rusă a reușit mai puține progrese decât făcuse doar în luna octombrie, în această zonă a frontului.

Ministerul Apărării din UK a raportat ieri că forțele ruse nu mai au suficientă muniție de artilerie pentru a sprijini operațiuni ofensive la scară largă, pe o linie a frontului de peste o mie de kilometri. “Pierderile grele raportate de Grupul Wagner în zona Bakhmut în ultimele săptămâni au pus, de asemenea, probabil la încercare capacitățile operaționale actuale ale forțelor ruse din zonă”, mai arată ISW, care compară efortul de cucerire al Bakhmut cu “mașina de tocat carne” din primăvară, când Armata Rusă a primit ordin de a cuceri Severodonesk și Lisiceansk, dar a reușit acest lucru cu pierderi extraordinare ce i-au subminat apoi capacitatea de a mai închide forțele ucrainene în punga operațională din Donbas.

ISW mai remarcă o mișcare antioligarhică ce prinde contur în societatea rusă, după ce, ieri, finanțatorul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a participat la Sankt Petersburg la înmormântarea unui luptător al său. Cu această ocazie, Prihojin a ținut un discurs politic în care a afirmat că Rusia trebuie să confiște bunurile și locuințele de lux ale “elitelor care ignoră sau nu sprijină efortul de război, pentru a nu-și pierde stilul de viață privilegiat”. Discursul său a devenit apoi viral pe rețelele ruse de internet. Putin însuși i-a atacat indirect pe oligarhii ruși pe 22 decembrie, declarând că “cei care scurg banii Rusiei în străinătate și nu au o legătură cu țara “reprezintă un pericol” pentru Rusia. Putin a mai naționalizat firme mari, la începutul ascensiunii sale la putere, după anul 2000.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, Prigojin a format o alianță cu Comandantul Forțelor Armate Ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, împotriva ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, în încercarea de a determina alocarea resurselor militare în favoarea Wagner, care luptă, deocamdată fără succese notabile, în jurul orașului Bakhmut.

Analiza integrală a ISW

Folosim cookies