UPDATE ora 15:00 Consilierul Timoșenko al președintelui Ucrainei a furnizat o actualizare a bilanțului victimelor. Potrivit mesajului său de pe Telegram, șapte persoane au decedat și 58 au fost rănite, dintre care 18 sunt rănite grav.

UPDATE ora 13:00 Kyrylo Timoşenko, consilier al președintelui ucrainean, a anunțat pe contul său de Telegram că cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața și 35 au fost rănite, după ce Armata Rusă a bombardat centrul orașului Herson, situat în sudul Ucrainei.

Volodimir Zelenski a condamnat “actul de teroare. Nu au fost lovite facilități militare. Atacurile au fost ucideri de dragul intimidării și al plăcerii”. La rândul său, guvernatorul regiunii Herson a informat că o fetiță de șase ani se numără printre victime, iar starea sa de sănătate este gravă.

Trupele Federației Ruse au continuat să lanseze bombardamente asupra orașului Herson și după ce s-au retras din el luna trecută, amintește DW.

Știrea în formă inițială: În analiza sa zilnică a frontului, Institutul pentru Studierea Războiului consideră că Moscova a stabilit condițiile pentru “o nouă acțiune periculoasă” – un al doilea atac (după cel din primăvară) asupra nordului Ucrainei, care ar putea viza Kiev. Pregătirile au început încă din octombrie, dar, mai arată ISW, acestea ar putea fi totuși o operațiune de dezinformare (de păcălire) a Armatei Ucrainene, pentru a o forța să mute oameni și resurse militare din alte zone ale frontului, unde ar urma să se desfășoare ofensiva reală.

“Indicatorii disponibili în prezent sunt ambivalenți – unele dovezi verificate arată o consolidare a prezenței militare ruse în Belarus și au mai mult sens ca parte a pregătirilor pentru o ofensivă reală decât ca parte a unor exerciții militare, dar nu există nicio dovadă că Moscova pregătește în mod activ o forță de atac în Belarus”, arată ISW, care exclude posibilitatea ca aceste date să fie doar o operațiune ucraineană de dezinformare, menită să determine Occidentul să trimită mai mult armament.

ISW continuă să evalueze că o nouă tentativă de invazie rusă prin nord, la scară largă, este puțin probabilă în această iarnă, dar este o posibilitate care trebuie luată în serios. De altfel, în spațiul informațional rus, bloggerii și analiștii militari dezbat pe larg iminența unei acțiuni prin nord, unii dintre ei arătând că, mai probabil decât un atac asupra Kievului, ar avea mai mult sens o acțiune ofensivă în vestul Ucrainei, menită să taie liniile occidentale de aprovizionare prin Polonia și Liov. Totuși, o astfel de acțiune nu ar închide în mod necesar și liniile de aprovizionare prin România, dar recent șeful serviciilor de spionaj din Republica Moldova a spus că o invazie rusă asupra țării sale ar fi iminentă. ISW nu pune în context aceste declarații cu cele legate de întreruperea liniilor de aprovizionare prin Polonia.

Vladimir Putin are programată o nouă întâlnire cu președintele bielorus Alexander Lukașenko, la Sankt Petersburg, în 26-27 decembrie, în cadrul unei reuniuni a șefilor de stat din CSI. Această întâlnire, mai arată ISW, ar trebui să clarifice intențiile Rusiei, legate de prezența masivă a trupelor sale în Belarus.

La finalul lunii noiembrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat în mod ostentativ că a înființat un spital de campanie în Belarus, iar Statul Major ucrainean a raportat pe 23 decembrie că forțele ruse intenționează să desfășoare cel puțin încă un spital de campanie în țara vecină. “Spitalele de campanie nu sunt necesare pentru exercitii și antrenamente si ar putea indica pregătirea pentru operațiuni de luptă. Apariția spitalelor de campanie în Belarus la începutul anului 2022 a fost printre ultimii indicatori că urmează o invazie reală”, mai arată ISW. În același timp, Rusia continuă să desfășoare forțe în Belarus sub pretextul unor exerciții. Unele tancuri rusești T-90, desfășurate în Belarus la sfârșitul lunii decembrie 2022, au camuflaj de iarnă. “Echiparea tancurilor cu camuflaj de iarnă nu este în întregime necesară pentru activitatea de antrenament și ar putea indica pregătirea pentru operațiunile reale de luptă, în această iarnă. Totuși, atât desfășurarea spitalelor de campanie cât și revopsirea tancurilor ar putea face, de asemenea, parte dintr-o operațiune de dezinformare”, mai observă ISW.

În același timp, rușii pregătesc într-un mod mult mai clar o ofensivă pe Frontul de Est, prin nord-vestul regiunii Luhansk. Statul Major ucrainean a raportat ieri că în zonă ajung tot mai multe trenuri cu militari, echipamente și muniție. Anterior, în această regiune au fost aduse avioane performante de atac de pe fronturile din Herson și Harkov, în timp ce o bună parte a recruților sunt concentrați pe linia Svatove-Kremina, tot în zona Luhansk.

“Kremlinul ar putea încerca un atac dinspre Luhansk în sud-estul regiunii Harkov, pentru a recâștiga teritoriile pierdute la vest de râul Oskil. Este departe de a fi clar dacă forțele ruse ar fi capabile să conducă eficient o astfel de operațiune, deoarece terenul avantajează apărătorii ucraineni și capacitățile ofensive rusești sunt foarte limitate. Armata rusă poate încerca totuși să efectueze un atac de diversiune pe teren sau doar în spațiul informațional împotriva nordului Ucrainei, probabil într-un efort de a deturna forțele ucrainene de la apărarea din Donbas sau pentru a efectua o ofensivă în Luhansk. Mai puțin plauzibil în altă parte. Succesul unei eventuale diversiuni se bazează însă pe capacitatea Rusiei de a convinge Ucraina de plauzibilitatea amenințării. Oficialii militari ucraineni continuă să indice că forțele ucrainene sunt pregătite să-și apere granițele de nord, iar apărarea feroce a Ucrainei din jurul orașului Bakhmut demonstrează că forțele ucrainene pot reține un număr mult mai mare de atacatori ruși”, este concluzia ISW.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday