Update 2: Sute de activiști kurzi protestează în apropierea Rue d’Enghien din Paris, unde a avut loc atacul soldat cu trei morți și patru răniți. Potrivit presei franceze, manifestanții au folosit canistre și proiectile, pe care le-au aruncat spre forțele de ordine. Atât coșuri de gunoi, cât și mașini și mese din restaurante au fost avariate. Polițiștii au fost nevoiți să apeleze la gaze lacrimogene pentru a opri mulțimea furioasă.

Un procuror din Paris a declarat că suspectul atacului a fost acuzat anterior de violență rasistă și a fost implicat într-un alt atac care s-a petrecut anul trecut, când a folosit o sabie pentru a distruge corturi dintr-o tabără pariziană de migranți, scrie Reuters. În urma incidentului, fusese arestat și eliberat recent din închisoare.

Deoarece victimele atacului au fost cetățeni kurzi, guvernul francez invocă rasismul drept motiv principal. Între alte scandări, mulțimea a scandat lozinci împotriva președintelui turc, Recep Erdogan. Din cauza crimelor care vizează cetățenii de origine kurdă stabiliți în Franța, liderii comunității kurde au cerut o mai bună protecție pentru minoritatea lor. 

Acesta nu este primul atac asupra kurzilor din Franța. În urmă cu zece ani, trei activiste au fost asasinate la Paris, între ele și o co-fondatoare a Partidului Militant Naționalist al Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Update 1: Autoritățile au actualizat bilanțul victimelor și anunță că este vorba despre trei persoane decedate și patru rănite. De asemenea, precizează că atacul ar fi putut avea loc “din motive de rasism”, fără a detalia. Suspectul, în vârstă de 69 de ani, fusese eliberat recent din închisoare.

Știrea inițială:

Două persoane au murit, iar alte patru au fost rănite în incidentul armat dintr-un cartier central al Parisului, informează postul de televiziune francez BFM TV. Poliția a precizat că incidentul s-a petrecut pe Rue d’Enghien și a îndemnat cetățenii să stea departe de acea zonă.

BFMTV transmite că bărbatul de 60 de ani care a deschis focul a fost arestat. Un martor a declarat pentru AFP că au fost trase în jur de șapte sau opt focuri de armă, cauzând haos în centrul Parisului. ”A fost o panică totală. Ne-am închis înăuntru [într-un magazin]”, a declarat un alt martor.

Primarul Parisului a mulțumit forțelor de ordine pentru intervenția lor promptă.



Știre în curs de actualizare…

Surse: Reuters, BFMTV, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday