Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. 

Actul normativ adoptat în urmă cu zece zile de Parlament prevede că operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în dată cu emiterea bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici în care va fi trecut nivelul bacșișului indicat de client, între 0% și 15% din valoarea consumației, în funcție de cât indică acesta. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată scrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta nu vrea să indice un procent anume.

Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a caselor de marcat. Banii proveniți din bacșiș nu sunt incluși în calcul contribuţiei de asigurări sociale şi nici în zona de aplicare TVA.

Daca cer factură, clienții pot solicita ca bacșișul să fie evidențiat și pe aceasta. În paralel, operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului. Președintele Comisiei de Buget, Finanțe explica luna trecută că bacşişul va putea fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la solicitarea clientului.
Măsura urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei – 4.000 lei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday