John Kirby, purtătorul de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe a declarat că Wagner caută în întreaga lume furnizori de arme pentru a-și sprijini operațiunile militare din Ucraina. Putem confirma că Coreea de Nord a finalizat o primă livrare de arme către Wagner, care a plătit pentru acest echipament. Luna trecută, Coreea de Nord a livrat rachete de infanterie în Rusia pentru a fi folosite de Wagner“.

Noile arme de fabricație nord-coreeană achiziționate de ruși întăresc suspiciunile legate de rolul grupului Wagner în război. Kirby a  mai declarat că Vladimir Putin a apelat din ce în ce mai mult la gruparea deținută de aliatul său, Evgheni Prigojin, pentru ajutor în situația din Ucraina. Statele Unite estimează că Wagner are 50 de mii de mercenari desfășurați în Ucraina, dintre care 40 de mii de prizonieri recrutați din închisorile rusești. 

Deși volumul de arme trimis de către Coreea de Nord nu va aduce schimbări majore în evoluția războiului, este de așteptat ca mai multe echipamente militare să fie livrate în viitor. În noiembrie, după ce Casa Albă a declarat că Phenianul furnizează în secret Rusiei un număr “semnificativ” de proiectile de artilerie, Coreea de Nord a negat vehement. 

Statele Unite au acuzat Phenianul și Moscova de încălcarea sancțiunilor ONU asupra Coreei de Nord, iar administrația Biden a anunțat miercuri noi restricții asupra exporturilor de tehnologie către grupul Wagner, în încercarea de a tăia și mai mult din aprovizionarea acestuia. Și UE a impus sancțiuni Grupului Wagner, pe care-l acuză de operațiuni clandestine în numele Kremlinului. Putin a spus însă că grupul nu reprezintă statul rus, dar că forțele militare private au dreptul de a lucra oriunde în lume atâta timp cât nu încalcă legea rusă.

Surse alternative: Reuters, The Washington Post

Foto: Evgeniy Parilov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday