Curtea de Justiție a UE a decis că Airbnb trebuie să furnizeze autorităților fiscale naționale informații privind contractele de închiriere a proprietăților.

Decizia instanței europene vine ca răspuns la contestarea de către Airbnb a unei legi adoptate în Italia în 2017, prin care guvernul obliga compania și alte site-uri care furnizează același tip de servicii să transmită autorităților fiscale informații din contractele încheiate și să plătească autorităților fiscale naționale 21% din veniturile obținute din închirierea proprietăților. 

Platforma de intermedieri de servicii de cazare pe termen scurt a contestat legea într-o instanță italiană, argumentând că impozitarea veniturilor și alte cerințe ale guvernului contravin principiului european privind libertate de a presta servicii. Ulterior, instanța italiană în cauză a cerut intervenția Curții de Justiție a UE. 

Legislația UE nu exclude cerința de a colecta informații sau de a reține impozit în cadrul unui regim fiscal național. Cu toate acestea, obligația de a numi un reprezentant fiscal constituie o restricție disproporționată a libertății de a presta servicii”, a decis CJUE.

Airbnb nu a numit un reprezentant fiscal care să impună reținerea impozitului pe venit în Italia, iar hotărârea CJUE arată clar că orice cerință de a numi un astfel de reprezentant nu corespunde cu legislația UE. Vom continua să facem progrese în ceea ce privește abordarea la nivelul întregului bloc comunitar a raportării impozitului pe venit în timp ce așteptăm decizia finală a instanței italiene”, a transmis purtătorul de cuvânt al Airbnb.

Decizia instanței, scrie Reuters, a fost salutată de asociația hotelieră italiană Federalberghi, care a acuzat Airbnb că a evitat intenționat plata taxelor în Italia. 

Sursa: Reuters

Folosim cookies