Decizia instanței europene vine ca răspuns la contestarea de către Airbnb a unei legi adoptate în Italia în 2017, prin care guvernul obliga compania și alte site-uri care furnizează același tip de servicii să transmită autorităților fiscale informații din contractele încheiate și să plătească autorităților fiscale naționale 21% din veniturile obținute din închirierea proprietăților. 

Platforma de intermedieri de servicii de cazare pe termen scurt a contestat legea într-o instanță italiană, argumentând că impozitarea veniturilor și alte cerințe ale guvernului contravin principiului european privind libertate de a presta servicii. Ulterior, instanța italiană în cauză a cerut intervenția Curții de Justiție a UE. 

Legislația UE nu exclude cerința de a colecta informații sau de a reține impozit în cadrul unui regim fiscal național. Cu toate acestea, obligația de a numi un reprezentant fiscal constituie o restricție disproporționată a libertății de a presta servicii”, a decis CJUE.

Airbnb nu a numit un reprezentant fiscal care să impună reținerea impozitului pe venit în Italia, iar hotărârea CJUE arată clar că orice cerință de a numi un astfel de reprezentant nu corespunde cu legislația UE. Vom continua să facem progrese în ceea ce privește abordarea la nivelul întregului bloc comunitar a raportării impozitului pe venit în timp ce așteptăm decizia finală a instanței italiene”, a transmis purtătorul de cuvânt al Airbnb.

Decizia instanței, scrie Reuters, a fost salutată de asociația hotelieră italiană Federalberghi, care a acuzat Airbnb că a evitat intenționat plata taxelor în Italia. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday