O uzină pilot din Chile (foto) produce deja un tip de combustibil sintetic, numit e-carburant, care în esență este un tip de petrol creat artificial. Spre deosebire de țițeiul care implică scoaterea carbonului din subteran și eliberarea lui (prin ardere) în atmosferă, carburanții sintetici absorb carbonul din atmosferă anterior, ceea ce ar face ca arderea lui în urma combustiei în motoarele mașinilor să îl facă neutru din punct de vedere al poluării. Spre deosebire de motoarele cu hidrogen, care folosesc tot un motor electric dar cu energie nu de la o baterie ci produsă pe bază de hidrogen, e-carburantul Porsche ar urma să acționeze actualele motoare termice care folosesc benzină. Acestea sunt amenințate de dispariție în următorul deceniu, din cauza reglementărilor legate de poluare și a subvenționării masive a mașinilor electrice.

O astfel de invenție ar putea folosi infrastructura benzinăriilor actuale și nu ar mai face necesare investițiile uriașe ce se prefigurează în rețelele de stații de încărcare pentru vehiculele electrice. Planul producătorului auto este de a folosi e-carburantul pentru mașinile sport, urmând ca acesta să fie vândut companiilor petroliere, în scopul înlocuirii treptate a benzinei actuale. 

Porsche se așteaptă să producă inițial doar 130 de mii de litri de carburant, probabil pentru teste, cantitate care ar urma să fie mărită la aproximativ 55 de milioane de litri până la jumătatea deceniului, dar până în 2027 capacitatea va fi mărită la 550 de milioane de litri pe an.

Parteneriatul dintre Porsche și Siemens la uzina din Chile a fost anunțat la sfârșitul anului 2020, când producătorul auto a declarat că va investi 24 de milioane de dolari în dezvoltarea uzinei și a combustibililor sintetici. 

Sursă: CNBC

Sursa Foto: Porsche; Artinun Prekmoung / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday