UPDATE. La finalul vizitei fulger făcute la Washington, președintele Ucrainei a fost primit cu aplauze și ovații în Congresul SUA. El s-a adresat apoi poporului american, arătând că suportul primit de țara sa “nu este caritate ci o investiție în securitatea globală”. “Ucraina este în viață și nu se va preda niciodată. Împotriva tuturor scenariilor de catastofă, Ucraina nu a căzut. Am învins Rusia într-o luptă pentru mințile oamenilor de pretutindeni”, a mai spus el, arătând că invadarea țării sale a arătat cum democrația este testată în fiecare țară, la nivel mondial, iar rezultatul va modela lumea pentru generații.

Volodimir Zelenski a dăruit Congresului SUA un steag primit în acest scop de apărătorii orașului Bakhmut din Donbas, unde se dau acum cele mai grele lupte ale frontului și care rezistă de luni de zile asaltului trupelor de elită rusești.

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, i-a dăruit lui Zelenski steagul american care fluturase mai devreme, în cursul zilei, deasupra Capitoliului SUA.

Știrea în forma inițială

În cadrul conferinței de presă din această seară Joe Biden a condamnat din nou acțiunile Rusiei, a felicitat Ucraina pentru modul în care rezistă în fața agresiunii și a reiterat sprijinul deplin al SUA pentru ucraineni. De asemenea, Biden a anunțat că Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va trimite Ucrainei un ajutor umanitar de peste 374 de milioane de dolari care include asistență alimentară și medicală.

Joe Biden a anunțat în mod oficial că noul pachetul de asistență include și sistemul de apărare antirachetă Patriot și a adăugat, “Va dura ceva timp pentru a finaliza pregătirea necesară”, însă a spus că acesta va fi o componentă importantă a apărării ucrainene. Președintele american a asigurat că sistemele antirachetă reprezintă doar o suplimentare a ajutorului de care Ucraina are nevoie și nu o escaladare a conflictului.

Volodimir Zelenski a vorbit despre continuarea luptei pentru independență și libertate anul următor, însă a amintit și planul de pace pe care l-a conceput. Liderul de la Kiev a spus că discuțiile de astăzi cu președintele Biden s-au concentrat pe consolidarea Ucrainei și a apărării antiaeriene. Acesta a subliniat importanța apărării aeriene pentru infrastructura critică a țării.

Conferința de presă a fost susținută la scurt timp după discuțiile bilaterale dintre Joe Biden și Volodimir Zelenski. Vizita marchează prima călătorie în străinătate a președintelui ucrainean de când Rusia a atacat Ucraina. SUA au acordat ajutoare financiare majore pentru apărarea Ucrainei, ultimul, în valoare de două miliarde de dolari care conține și o baterie de rachete Patriot și care a fost anunțat astăzi.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday