Pachetul aprobat de Administrația Biden cuprinde un sistem de rachete Patriot. Complexe, precise și costisitoare, acestea au fost descrise ca fiind “standardul de aur” al apărării aeriene a Statelor Unite. Pentru buna funcționare a unei baterii Patriot, este nevoie de un batalion de o sută de experți militari instruiți corespunzător, explică CNN. 

Totodată, Armata Ucraineană va primi de la SUA și muniție de atac direct mixt (JDAM). JDAM nu este un armament în sine, ci reprezintă kituri electronice care, cu ajutorul GPS-ului, pot să transforme bombele și rachetele obișnuite în unele inteligente, ghidate și cu precizie înaltă. JDAM ar putea fi chiar atașat și la muniția lansată de MIG-urile și Suhoiurile ucrainene, de proveniență sovietică.

Bombe JDAM/Sursa:  | Dreamstime.com

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a precizat că pachetul are în componență un miliard de dolari pentru aprovizionarea Ucrainei cu “capacități extinse de apărare aeriană și de precizie”, și 850 de milioane de dolari în asistență suplimentară de securitate.

“Pachetul aprobat astăzi, pentru prima dată, include sistemul de apărare aeriană Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, balistice cu rază scurtă de acțiune și avioane de la o înălțime semnificativ mai mare decât sistemele de apărare aeriană furnizate anterior”, a mai declarat oficialul american.

Anunțul SUA vine în contextul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, unde se va întâlni cu președintele Joe Biden și se va adresa Congresului American. Este prima vizită a lui Zelenski în străinătate după 300 de zile de război.

Surse alternative: CNN, AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday