Decizia comisiei a avut loc după ore de dezbateri, la o lună după ce Curtea Supremă a permis Trezoreriei să trimită Congresului declarațiile pentru perioada 2015 – 2020. Astfel, doar anumiți oficiali din Congres au putut vedea aceste declarații până acum. În acest fel, s-a pus capăt unei lupte juridice care durează de mai mulți ani de zile. Totuși, nu este clar când și publicul va putea vedea aceste declarații fiscale, fiind nevoie de editarea unor informații personale care nu pot fi prezentate populației. 

Legea nu-i obligă pe președinții americani să-și facă publice declarațiile fiscale, dar timp de decenii au făcut acest lucru în mod voluntar. Trump a luptat însă din răsputeri pentru a-și proteja declarațiile fiscale. Când candida la alegerile din 2016, afirma că se consideră “deștept” pentru că nu își plătise taxele. 

Potrivit unor investigații publicate de The New York Times în 2018, Trump a primit un echivalent de cel puțin 413 milioane de dolari din proprietățile imobiliare ale tatălui său, o mare parte din acești bani provenind din evaziuni fiscale din anii ‘90. Mai mult, alte articole de presă publicate în 2020 arată faptul că fostul președinte a plătit doar 750 de dolari din impozitul federal pe venit în 2017 și 2018, și nu a plătit niciun impozit pe venit în cei 10 ani de dinainte să devină președinte. 

În ultimii opt ani, inclusiv în perioada în care a fost președinte, Donald Trump a tot evitat să vorbească despre valoarea bunurilor sale, fiind cunoscut pentru lipsa de transparență în acest sens. La începutul acestei luni, Organizația Trump a fost găsită vinovată pentru fraudă fiscală, deoarece a ajutat unii directori să se sustragă de la plata impozitelor cu ajutorul unor beneficii plătite de companie, precum apartamente și mașini de lux. Donald Trump și membrii familiei sale nu au fost judecați în acest proces.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday