Acesta a fost cel de-al doilea zbor al rachetei Vega-C, după cel inaugural din iulie, însă a fost primul său zbor comercial. A decolat la ora 03:47 (ora României) din Kourou, Guyana Franceză, transportând sateliții Pléiades Neo 5 și 6 pentru Airbus Defence and Space. Decolarea a avut loc conform programului, iar fazele inițiale ale zborului au părut să decurgă normal.

Cu toate acestea, datele au arătat că racheta a deviat de la traiectoria planificată pentru a fi atinsă în primele minute de la decolare. Astfel, defecțiunea a survenit la 2 minute și 27 de secunde după lansare. Zborul a continuat timp de câteva minute, timp în care a urcat la 110 kilometri altitudine, după care a început să coboare.

“După o depresurizare, am observat devierea traiectoriei și anomalii foarte puternice, așa că, din păcate, putem spune că misiunea este pierdută”, a declarat unul dintre directorii Arianespace, compania care operează racheta Vega-C. Acesta nu a detaliat problema rachetei, însă și-a cerut scuze față de compania Airbus Defence and Space, clientul acestei misiuni. 

Vega-C este o rachetă de lansare introdusă în circuit în iulie 2022, în cadrul unui program gestionat de Agenția Spațială Europeană, la care a participat și România. Rachetele Vega lansează în general sateliți de clasă mică, iar de la introducerea lor în 2012, acestea au zburat de 21 de ori, iar 19 misiuni au fost încheiate cu succes. 

Surse: Nasaspaceflight, Arianespace

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday