UE și-a redus cu 20% consumul de gaze naturale în perioada august-noiembrie, raportat la media aceluiași interval din ultimii cinci ani. România a economisit 35%.

Eurostat arată că în 18 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, consumul de gaze pe parcursul celor patru luni a scăzut cu mai mult de 15%, adică procentul minim prevăzut în planul REPowerEU prin care blocul comunitar și-a asumat să pună capăt dependenței de combustibili fosili din Rusia.

Statele cu cele mai mari reduceri au fost Finlanda (-52%), Letonia (-43%) și Lituania (-41%). Singurele țări care au înregistrat creșteri ale consumului au fost Malta (+7%) și Slovacia (+2%). Eurostat a realizat și o analiză asupra necesarului de gaze naturale în fiecare dintre primele 11 luni ale anului, iar volumul a fost constant sub media celor cinci ani anteriori (2017 – 2021).

Este de menționat și că de la lansarea invaziei în Ucraina, Rusia și-a redus de foarte multe ori livrările de gaze către Europa, iar în unele cazuri le-a suspendat mai multe zile, invocând presupuse motive tehnice sau de siguranță.

Amintim că liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene au convenit luni asupra unui mecanism de plafonare a prețului gazelor naturale, care va fi declanșat numai în cazul în care prețul va depăși 180 de euro/MWh. În prezent, referința europeană pentru contractele futures cu gaze este de 105,5 euro/MWh.

Date/Grafice: Eurostat

Foto: Dreamstime/Worldshots

Folosim cookies