Eurostat arată că în 18 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, consumul de gaze pe parcursul celor patru luni a scăzut cu mai mult de 15%, adică procentul minim prevăzut în planul REPowerEU prin care blocul comunitar și-a asumat să pună capăt dependenței de combustibili fosili din Rusia.

Statele cu cele mai mari reduceri au fost Finlanda (-52%), Letonia (-43%) și Lituania (-41%). Singurele țări care au înregistrat creșteri ale consumului au fost Malta (+7%) și Slovacia (+2%). Eurostat a realizat și o analiză asupra necesarului de gaze naturale în fiecare dintre primele 11 luni ale anului, iar volumul a fost constant sub media celor cinci ani anteriori (2017 – 2021).

Este de menționat și că de la lansarea invaziei în Ucraina, Rusia și-a redus de foarte multe ori livrările de gaze către Europa, iar în unele cazuri le-a suspendat mai multe zile, invocând presupuse motive tehnice sau de siguranță.

Amintim că liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene au convenit luni asupra unui mecanism de plafonare a prețului gazelor naturale, care va fi declanșat numai în cazul în care prețul va depăși 180 de euro/MWh. În prezent, referința europeană pentru contractele futures cu gaze este de 105,5 euro/MWh.

Date/Grafice: Eurostat

Foto: Dreamstime/Worldshots

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday