Ministrul Învățământului Superior a anunțat că femeile nu vor mai avea acces în universitățile din Afganistan până la noi ordine. BBC scrie că este de așteptat ca această măsură să intre în vigoare imediat.

Conform Reuters, noul ordin ar putea provoca îngrijorare la nivelul comunității internaționale. SUA au atras atenția administrației talibane că trebuie să ia o serie de măsuri pozitive în ceea ce privește educația femeilor.

În urmă cu trei luni, femeilor li s-a permis să studieze în universități, însă cu o serie de interdicții. Acestea nu aveau voie să urmeze facultăți din domenii precum științele veterinare, ingineria, economia și agricultura, iar accesul la studiile legate de jurnalism a fost interzis.

În ciuda recomandărilor internaționale, după ce au revenit la putere, talibanii au interzis inițial accesul femeilor la ciclul liceal de învățământ, dar au spus că vor reveni asupra deciziei. Ulterior, au stabilite intrări și săli de clase separate pentru studente, iar cursurile la care participau acestea puteau fi predate doar de alte femei sau de bărbați în vârstă. 

Surse: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday