Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare. Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum”, a scris Virgil Popescu pe contul său de Facebook, precizând că proiectul va fi pus în transparență decizională în această seară și aprobat săptămâna viitoare.

Tot astăzi, anterior anunțului ministrului Energiei, Partidul Social Democrat a emis un comunicat de presă prin care a solicitat eliminarea declarațiilor pe proprie răspundere pentru cetățenii care au mai multe locuri de consum:

Formularea din lege este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriașilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă prețuri mai mici la energia electrică. Totodată, o astfel de cerință creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în privința gestionării unui număr mare de declarații ce ar trebui depuse într-un termen foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma actuală, reglementarea descurajează economisirea de energie pentru categorii largi de cetățeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene”, a argumentat PSD în comunicatul emis.

PSD a mai transmis că se vor menține însă declarațiile pe proprie răspundere în cazul familiilor cu cel puțin trei copii, familiilor monoparentale și al persoanelor cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală, declarația în cazul acestor categorii de consumatori fiind necesară pentru acordarea unui beneficiu special.

Potrivit formei actuale a reglementării, cetățenii cu mai multe domicilii sau proprietăți trebuie să precizeze într-o declarație pe propria răspundere locul de consum la care să se acorde prețurile plafonate la energie electrică.

Sursa Foto: Andrey Popov / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday