Preşedinţia ucraineană a anunțat marți că Volodimir Zelenski a vizitat orașul Bakhmut, locul unora dintre cele mai dure lupte din estul Ucrainei și o țintă cheie a forțelor ruse din regiunea Donețk. În timpul vizitei, Zelenski s-a întâlnit cu reprezentanți ai armatei și a acordat premii soldaților.

Bakhmut a reprezentat ținta principală a forțelor rusești de luni de zile, iar Moscova a investit resurse uriașe pentru capturarea acestuia. Dacă ar reuși să cucerească orașul, rușii și-ar deschide calea către Sloviansk și Kramatorsk, cele mai importante orașe din regiunea Donbas, aflate sub control ucrainean.

Președintele a spus că orașul rămâne “cel mai fierbinte punct” de pe întreaga linie a frontului, de 1.300 de kilometri, deoarece forțele ruse încearcă constant să spargă apărarea din oraș. Încă din luna mai, ocupanții au încercat să ne distrugă Bakhmut-ul, însă pe măsură ce timpul trece, Bakhmut-ul ține piept atât armatei ruse, cât și mercenarilor ruși care au venit să-i înlocuiască pe soldații pierduți ai ocupanților, a mai spus președintele.

Mercenarii la care se referă Zelenski provin din Grupul Wagner, un grup militar privat susținut de ruși. Acest grup este condus de Evgeniy Prigojin, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin.

Președintele a comentat și despre pierderile enorme ale rușilor: Doar gândiți-vă: Rusia a pierdut aproximativ 99 de mii de soldați în Ucraina. În curând vor fi 100 de mii de pierderi. Pentru ce? Nimeni din Moscova nu are un răspuns la această întrebare“.

Foarte puțini civili au mai rămas acum în Bakhmut care, înainte de începerea războiului, avea o populație de aproximativ 70 de mii de locuitori. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar, care a vizitat de asemenea orașul, a scris pe Facebook: Ce sunt 300 de zile în lupta noastră de peste 300 de ani pentru eliberarea din Rusia! Suntem în picioare. Ne luptăm. O să învingem!

Surse: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday