CNAIR a anunțat pe Facebook o descoperire arheologică impresionantă pe lotul Ploiești-Buzău. Este vorba despre un mormânt princiar al unui războinic înhumat alături de calul său, care conține un inventar variat de arme și podoabe, dintre care unele de aur. 

În cazul proiectului de infrastructură al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău, arheologilor li s-au impus limite în privința investigațiilor lor, din cauza faptului că unele porțiuni ale traseului nu erau expropriate, lucru care a dus la imposibilitatea de a accesa întregul teren.

Specialiștii au putut realiza diagnosticul arheologic din faza studiului de fezabilitate pe lotul 1 al autostrăzii, pe aproximativ 14 din cei 21 de kilometri, și au identificat inițial patru situri arheologice, iar ulterior încă patru în diagnosticul realizat în faza de execuție. Cercetarea unuia dintre aceste situri a dus la descoperirea mormântului princiar.

Specialiștii din cadrul Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” din București conduc săpăturile. Toate obiectele găsite în situl arheologic, precum și osemintele, au fost colectate și se află în acest moment în laboratorul Institutului pentru curățare și restaurate, urmând să fie expuse publicului în viitorul apropiat.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday