Deoarece pe vremea când lucra ca secretară la lagărul Stutthof, Imrgard Furchner avea sub 21 de ani, a fost judecată la tribunal pentru minori și a primit pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare. Judecătorul a concluzionat că aceasta era pe deplin conștientă de ceea ce se întâmpla în lagăr. Potrivit presei internaționale, este una dintre puținele femei judecate pentru crime naziste.

Procesul, probabil ultimul de acest fel, a început anul trecut, când femeia locuia la un azil de bătrâni, de la care a fugit ulterior și a fost găsită de autorități în Hamburg, unde a fost arestată. 

Imrgard Furchner a lucrat ca secretară la lagărul nazist Stutthof din apropierea orașului polonez Gdansk în perioada 1943 – 1945. Furchner era direct subordonată comandantul lagărului, ocupându-se de corespondența legată de deținuți. Despre munca ei la birou, acuzata a declarat că “a asigurat buna funcționare a lagărului” și că aceasta i-a permis “să cunoască toate evenimentele și întâmplările de la Stutthof“.  Comandantul de la Stutthof, Paul-Werner Hoppe, a fost condamnat la închisoare în 1955 pentru complicitate la crimă și a fost eliberat cinci ani mai târziu.

Aproximativ 65 de mii de persoane au fost ucise la Stutthof prin diferite metode, inclusiv prin folosirea camerelor de gazare.

Surse: DW, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday