Pe contul de Twitter dedicat misiunii InSight, a fost publicat un mesaj redactat la persoana întâi, care însoțește o imagine transmisă de rover: Puterea mea a scăzut la un nivel foarte redus, așa că aceasta s-ar putea să fie ultima imagine pe care o trimit. Nu vă faceți griji însă pentru mine: timpul petrecut aici a fost atât productiv, cât și fără probleme. Dacă pot, voi continua să comunic cu echipa [de pe Terra] – dar îmi voi încheia în curând misiunea, aici. Mulțumesc pentru că ați rămas cu mine”.

La începutul lunii noiembrie, NASA a avertizat că misiunea InSight ar putea lua sfârșitul, deoarece stratul de praf de pe panourile solare ale sondei s-a îngroșat, iar capacitatea navei spațiale de a genera energie continuă să se deterioreze. (…) Sfârșitul este așteptat în următoarele câteva săptămâni. The Guardian explică faptul că NASA nu va declara încheierea misiunii până când sonda InSight nu va rata două verificări consecutive cu echipa de pe Pământ.

Sonda dotată cu un ciocan și un monitor de activitate seismică a ajuns pentru prima dată pe Marte în noiembrie 2018. De atunci, a făcut săpături geologice și a realizat primele măsurători ale activității seismice pe planetă folosind un seismometru de înaltă tehnologie, plasat direct pe suprafața marțiană. 

De la primul contact cu suprafața planetei, InSight a măsurat peste 1.300 de evenimente seismice, iar peste 50 dintre acestea au produs semnale suficient de clare pentru ca echipa NASA să obțină informații despre locația acestora pe Marte. Sonda a oferit și detalii despre straturile interioare ale planetei, miezul său lichid, rămășițele surprinzător de variabile de sub suprafața câmpului său magnetic în mare parte dispărut, vremea și activitatea seismică. 

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday