Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a lansat un comunicat de presă prin care nuanțează declarația directorului Alexandru Musteața, care a afirmat luni că Rusia ar avea în plan să invadeze Moldova în prima parte a anului viitor. Concret, Mustățea a spus: “Întrebarea nu este dacă Rusia va face o nouă ofensivă spre Republica Moldova, ci când se va întâmpla”.

Astfel, SIS a transmis: În contextul declarațiilor domnului Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”.

Și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a făcut un comentariu pe subiect în timpul unei vizite oficiale la Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al MAE, diplomatul român a fost întrebat de un reporter despre riscurile reale la adresa securității Republicii Moldova. A răspuns că nu estimăm în acest moment și nu am informații cu privire la riscuri de acest gen împotriva Republicii Moldova”.

Mai departe, ministrul Aurescu a detaliat:Ceea ce pot să văd în momentul de față, în situația din teatrul de operațiuni în Ucraina, este că războiul pe care Rusia îl duce împotriva statului vecin este unul care nu are succes. Vedem Rusia în defensivă, vedem Ucraina într-o poziție destul de bună în teatrul de operațiuni. Prin urmare, nu cred în astfel de construcții care să pună în pericol, în acest moment, Republica Moldova. Dacă, va fi nevoie, sigur, noi vom discuta despre măsurile care trebuie să fie luate, dar nu vreau să speculez mai mult despre o situație ipotetică și despre o declarație pe care nu am văzut-o, mărturisesc”.

Foto: Facebook/Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday