Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al Consiliului European a declarat că, după săptămâni de negocieri, țările membre UE au convenit în privința unui mecanism de plafonare a prețului gazelor naturale, dacă cotația acestuia ajunge la 180 de euro pe MWh. În prezent, referința europeană (TTF) se tranzacționează la 100-110 euro/MWh, dar în septembrie a atins și un vârf zilnic de 350 de euro/MWh.

Potrivit unui document văzut de Reuters, miniștrii energiei din țările Uniunii Europene s-au înțeles ca plafonul UE pentru prețul gazelor să intre în vigoare numai în cazul în care TTF depășește 180 EUR/MWh timp de trei zile. Plafonul poate fi declanșat cel mai devreme începând cu 15 februarie anul viitor și nu se va aplica inițial tranzacțiilor de pe piețele de mărfuri.

Reuters susține că Germania, care a fost sceptică cu privire la plafonarea prețului la gaze, a votat luni pentru acest acord, dar și-a exprimat în continuare îngrijorările legate de faptul că Uniunea nu va mai putea să se aprovizioneze, în cazul unei competiții pe resurse în piețele globale.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday