Consiliul Concurenței a sancționat opt companii active pe piața comercializării de produse şi echipamente de protecție din domeniul sănătății și securității în muncă cu amenzi în valoare totală de aproximativ cinci milioane de lei (987 de mii de euro).

Companiile sancționate sunt:

  • Renania Trade SRL: 2.511.958 lei (507.670 euro)
  • Avanti SRL: 329.802 lei (66.653 euro)
  • Tricomexim SRL: 118.683 lei (23.984 euro)
  • T&T Invest SRL: 223.313 lei (45.131 euro)
  • Mariad Serv SRL: 108.004 lei (21.826 euro)
  • Litind SRL: 230.763 lei (46.636 euro)
  • Dalgeco Confecții Textile SRL: 311.529 lei (62.959 euro)
  • Lingemann Beschaffungssysteme SRL: 1.052.759 lei (212.763 euro)

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele opt companii își coordonau comportamentul pe piață prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial cu scopul de a-și crește marjele de profit. Astfel, companiile și-au împărțit clienții, realizând strategii comune de abordare a acestora, astfel încât să se asigure că nu se vor concura“, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.

Practic, mai arată instituția, companiile și-au împărțit produsele comercializate și și-au coordonat prețurile în cadrul licitațiilor private organizate de unele firme (clienți) astfel încât să își aloce clienții conform strategiilor stabilite. În acest fel, clienții erau direcționați să se aprovizioneze de la compania căreia îi erau alocați, la prețul practicat de aceasta, limitându-le posibilitatea de a alege să achiziționeze produse de la alt furnizor, la un preț mai bun.

Printre produsele și echipamentele de protecție vizate de înțelegerile anticoncurențiale se regăsesc îmbrăcămintea, încălțămintea, mănușile, măştile, aparatele pentru purificarea aerului şi respiraţie autonomă și vizierele.

Companiile Renania, Avanti, Dalgeco și T&T au colaborat cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență, având o contribuție semnificativă în investigarea faptei anticoncurentiale, beneficiind de reduceri ale amenzilor. De asemenea, Renania, Avanti, Dalgeco, T&T, Tricomexim și Litind au recunoscut fapta anticoncurențială ceea ce a condus la reducerea amenzilor aplicate acestora.

Sursa Foto: Hammekko / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday