Victoria La Scaloneta (numele sub care este alintată echipa națională) a adus o explozie de bucurie în toată Argentina, o țară săracă, încercată în ultimii ani de crize în serie – una dintre cele mai lungi perioade de carantină, în timpul pandemiei, o inflație de 100%, dar și condamnarea la închisoare, săptămâna trecută, a Cristinei Fernández, o figură politică importantă, pentru corupție. 

O societate divizată și în suferință a fost reunificată de câștigarea Cupei Mondiale de către echipa națională, iar în jurul Obeliscului din Buenos Aires sute de mii de oameni și-au cântat bucuria, în urale, sunet de tobe, claxoane și fumul grătarelor cu carne de vită.

The Guardian arată că de-a lungul acestui turneu a existat sentimentul că psihicul național al Argentinei avea nevoie de o victorie, iar aducerea acasă a trofeului oferă oamenilor o șansă de a-și lăsa deoparte diferențele și grijile.

Înainte de finală, președintele Argentinei, Alberto Fernández, s-a adresat pe Twitter omologului său francez: Dragă prieten Emmanuel Macron, îți împărtășesc o mare afecțiune și îți doresc tot binele pentru viitor. Cu excepția zilei de duminică. Argentina este țara mea minunată, Argentina este America Latină! Hai Alb-Albaștrii!

Potrivit CNN, a fost cea mai bună finală a turneului din toate timpurile, un meci de infarct, ca un roller-coaster – echipa lui Lionel Messi a condus la 2-0 până în minutul 80, Franța a egalat în ultimele zece minute, Argentina a condus din nou în prelungiri, dar Franța a egalat, iar apoi titlul a fost adjudecat la loviturile de la 11 metri. Messi a câștigat, în premieră, Cupa Mondială, care potrivit comentatorilor sportivi, închide dezbaterea referitoare la faptul că el este cel mai bun jucător de fotbal al tuturor timpurilor. 

Surse: The Guardian, CNN, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday