Președintele Joe Biden a emis un ordin executiv care autorizează publicarea unui nou set de documente referitoare la asasinarea lui Kennedy. Astfel, Arhivele Naționale ale Statelor Unite au făcut publice peste 13 mii de pagini referitoare la moartea fostului președinte american. 

Aproximativ 97% din documente, adică aproximativ cinci milioane de pagini, au fost făcute publice până la momentul actual. Potrivit specialiștilor, desecretizarea noilor documente nu ar trebui să ofere nicio surpriză sau să schimbe concluzia la care a ajuns comisia condusă de judecătorul Earl Warren, că Lee Harvey Oswald, un fost pușcaș al marinei și activist comunist care a trăit în URSS, a acționat singur când l-a împușcat pe Kennedy la 22 noiembrie 1963, în Dallas, Texas. Cu toate acestea, cel mai recent set publicat va fi util pentru istoricii care se concentrează pe evenimentele din jurul asasinatului.

Casa Albă a reținut unele documente, invocând preocupări de securitate națională. Joe Biden a declarat: Amânarea temporară a dezvăluirii publice a acestor informații este necesară pentru a proteja împotriva unui pericol pentru apărarea militară, operațiunile de informații, aplicarea legii sau politica externă”.

Surse alternative: Barron’s, Reuters

Foto: David Pillow | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday