Banca Angliei a crescut dobânda de referință cu încă +0,5%, până la 3,5%. Este a noua majorare la rând. Estimează că inflația a atins vârful în Marea Britanie.

Totodată, Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei a mai precizat că instituția ar putea fi nevoită să continue să majoreze rata dobânzii de referință și în viitorul apropiat, pentru a face față unor posibile ”presiuni inflaționiste interne persistente din partea prețurilor și salariilor”.

Piața muncii rămâne strânsă și am observat semne ale unei presiuni inflaționiste în prețuri și salarii [din interiorul economiei Marii Britanii] care ar putea persista, iar de aceea un răspuns puternic din partea politicii monetare este justificat”, au transmis economiștii Băncii Angliei.

Rata inflației în Marea Britanie a scăzut în noiembrie la 10,7%, față de 11,1% în octombrie. În același timp, guvernatorul Băncii, Andrew Bailey, i-a transmis printr-o scrisoare ministrului britanic de Finanțe că prognozele indică faptul că inflația a atins vîrful, urmând să înceapă să scadă. De asemnea, Banca Angliei estimează acum o scădere economică de 0,1% în ultimul trimestru al anului, sub prognozele mai pesimiste de 0,3%, luna trecută. 

Ultima majorarea a dobânzii din partea Băncii Angliei vine după o decizie similară a Rezervei Federale a SUA. Banca Centrală Europeană este așteptată să mărească, tot astăzi, pentru a patra oară dobânda.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Vlad Georgescu | Dreamstime

Folosim cookies