Totodată, Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei a mai precizat că instituția ar putea fi nevoită să continue să majoreze rata dobânzii de referință și în viitorul apropiat, pentru a face față unor posibile ”presiuni inflaționiste interne persistente din partea prețurilor și salariilor”.

Piața muncii rămâne strânsă și am observat semne ale unei presiuni inflaționiste în prețuri și salarii [din interiorul economiei Marii Britanii] care ar putea persista, iar de aceea un răspuns puternic din partea politicii monetare este justificat”, au transmis economiștii Băncii Angliei.

Rata inflației în Marea Britanie a scăzut în noiembrie la 10,7%, față de 11,1% în octombrie. În același timp, guvernatorul Băncii, Andrew Bailey, i-a transmis printr-o scrisoare ministrului britanic de Finanțe că prognozele indică faptul că inflația a atins vîrful, urmând să înceapă să scadă. De asemnea, Banca Angliei estimează acum o scădere economică de 0,1% în ultimul trimestru al anului, sub prognozele mai pesimiste de 0,3%, luna trecută. 

Ultima majorarea a dobânzii din partea Băncii Angliei vine după o decizie similară a Rezervei Federale a SUA. Banca Centrală Europeană este așteptată să mărească, tot astăzi, pentru a patra oară dobânda.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Vlad Georgescu | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday